top of page

Historiek...

Buddhakado is een dynamische full contactstijl die vanwege haar allround systeem een realistische verdediging is. Een doeltreffende gevechtskunst met effectieve technieken waarbij men gebruik maakt van loopstanden als gevechtsstand voor een goede bewegelijkheid. In Buddhakado tracht men de dode hoek van de tegenstander optimaal te benutten bij het aanvallen.

Buddhakado

 

Door de algemene Japans gerichte gevechtskunsten in Europa, is de originele naam ooit gewijzigd naar Budokai-do... 'de weg van de grote krijger' Dit zowel om naam en de technieken over de grenzen heen gemakkelijker verstaanbaar te maken en het lesgeven te vereenvoudigen.

Toen Maha Guru in de jaren 80 in Europa belandde startte hij onmiddellijk op hoog niveau les te geven. In enkele jaren vormde hij over de grenzen heen leraren die op hun beurt nieuwe scholen oprichten, terwijl steeds meer mensen vroegen om zijn onderricht.

In 2002 is het volledige leerpakket overgezet in het Nepalees, en in 2016 is dan uiteindelijk ook de naam gevolgd.

Maha Guru

 

Maha guru (grootmeester) Sagar Shrestha, stichter van de Buddhakado, werd geboren in Nardevi, Kathmandu, Nepal. Dit land situeert zich tussen India en Tibet. Sinds Maha Guru zijn prille jeugd was het ontwikkelen van gevechtskunsten zijn enige vorm van spel.
Sinds zijn twaalfde onderricht hij Buddhakado, een lange tijd vooraleer enige andere full contactstijl zijn intrede maakte in Nepal.
Buddhakado bestaat uit heel realistische technieken omdat het zijn oorsprong vindt op de straat. Maha Guru put zijn kennis uit ervaring. Hij ondervond aan de lijve wat werkt en wat niet werkt. Hij toetste zijn technieken steeds op straat. Hierdoor ontdekte hij dat hij nooit kon winnen van tegenstanders die veel groter en sterker waren wanneer hij hen frontaal aanviel.
Hij ondervond dat, toen iemand hem aanviel en hij de slag ontweek, zo aan de zijkant kwam te staan en zijn tegenstander vanuit die positie vrij en makkelijk aanvallen. Hierdoor legde daarbij de focus op het ontwijken en aanvallen vanuit de zij- of achterkant. Hij ontwikkelde cirkelvormige en halfcirkelvormige bewegingen en trainde met zijn leerlingen wat hij op straat had ervaren.

Buddhakado Gent

 

Gesticht onder de naam Karuna Budokai-do, is als één van de eerste clubs van België, een baken van ervaring.

De mensen die hier zijn gestart, stonden onder direkte begeleiding van Maha Guru Sagar Shreshta, maar oorspronkelijk is de club gestart door Sano Guru Renaud Drory.

Onder leiding van Sano Guru Sander De Sutter, die van deze direkte begeleiding heeft kunnen genieten, kon men hier van 2002 Budokai-do aanleren en beoefenen.

Een 2de generatie lesgevers hebben onder begeleiding van Maha Guru en onder leiding van Thulo Guru Steve Baeyen, Sano Guru Sander De Sutter, Sano Guru Brian Decrop, Sano Guru Guy Melard, Guru Miguel Tyteca, Guru Lawrence Van Den Weghe, over genoeg diversiteit in technieken kunnen beschikken om een volledige vorming te verkrijgen en dus ook door te geven.

Sinds 2009 is 2de generatie, Guru Michel Devos actief gaan lesgeven te Gent. Sano Guru Sander De Sutter heeft wegens beroepsredenen de club dan in 2012 volledig overgelaten aan Guru Michel Devos.

 

bottom of page